Hogyan írjunk történelem esszét?

Az esszét egy úgynevezett feladat összeállító bizottság állítja össze, ezért meg kell tanulnunk az ő fejükkel gondolkodni. Az első videóból megtudhatod, hogy mit várnak el és hogyan várják el. Továbbá azt is, hogy hogyan írd meg jól a rövid esszét és hogyan tudod ezt gyakorolni.

A rövid esszé csak érettségi- és egyetemes témakörből lehet a történelem érettségin. Mind közép- és mind emelt szinten két esszétéma közül választhatsz majd. A terjedelemről is lesz szó, melyre fontos odafigyelni, hiszen ez is nagyon lényeges szempont a pontozás során. Egy konkrét feladatpélda levezetésén keresztül láthatod majd, hogy hogyan, milyen szempontok alapján várják el a rövid esszé megírását.

A történelem érettségin az esszé értékelési szempontjai az alábbiak (közép- és emeltszinten egyaránt):

  • feladatmegértés
  • tájékozódás térben is időben
  • kommunikáció, a szaknyelv alkalmazása
  • ismeretszerzés, a források használata
  • eseményeket alakító tényezők feltárása, kritikai és problémaközpontú gondolkodás

Két videót is láthatsz, az egyikben a rövid, a másikban a hosszú esszé írásáról lesz szó.

A második videóból megtudhatod, hogy hogyan tudsz hosszú esszét írni helyesen. Jó hír, hogy az értékelési szempontok ugyanazok, mint a rövid esszé esetében. Tehát, ha a rövid esszé jól megy, akkor a hosszú esszével sem lesz gondod. Különbségek abban vannak például, hogy hány forrást kell felhasználnod, hány eseményalakító tényező feltárására van szükség, illetve a terjedelmi elvárás is más.

Sokszor az is kérdésként merül fel, hogy hogyan válasszunk esszét, ehhez is segítséget kapsz.

Szintén egy konkrét feladatpélda levezetésén keresztül láthatod majd, hogy hogyan, milyen szempontok alapján várják el a hosszú esszé megírását.