Hogyan kezdjünk el futni?

A futás kezdése előtt az első és legfontosabb, hogy egy szakemberrel, lehetőleg egy orvossal konzultálj! A legjobb lenne, ha egy kardiológussal történne ez. Pár alapvető vizsgálatot fog elvégezni, felveszi az anamnézisedet. Természetesen, ha már rendszeres futsz, akkor is érdemes évente egyszer ellátogatni az orvoshoz. Mielőtt rendszeres futásba kezdesz, érdemes egy mozgásminta elemzésen is részt venni. Mindezek elvégzése után derül ki, hogyan kezdjünk el futni.

A mozgásminta elemzést egy gyógytornász is elvégezheti. Ennek segítségével meg lehet állapítani a limitációkat, melyek a kötőszövetekben és izmokban jelentkezhetnek, illetve számos izom diszbalanszot is, és így csökkenteni lehet a futósérülések kockázatát.

Ha van tapasztalt futó a környezetedben, akkor vele is érdemes beszélgetned, hiszen olyan saját tapasztalatokról tud beszámolni, melyek számodra is hasznosak lehetnek ahhoz, hogy elkezdj futni.

Sokan szégyellnivalónak tartják, ha futás közben sétálnak néhány percig, de ez egyáltalán nem az, sőt teljesen normális dolog. A lényeg, hogy légy türelmes, ne akarjuk túl hamar, túl sokat és túl gyorsan futni, mert az előbb-utóbb sérüléshez vezet!

A videó legalább heti 3 edzést ajánl, annak érdekében, hogy a tested alkalmazkodjon az edzésterheléshez. Ha ennél kevesebbszer végzed, akkor még fejlődni sem fogsz. A fokozatosságra nagyon oda kell figyelni!

Még néhány étkezéssel, folyadékfogyasztással, öltözködéssel kapcsolatos tanácsot is kapsz a videóban. A futás közbeni folyadékfogyasztással kapcsolatban az nagyon fontos, hogy ne sima csapvizet fogyassz 1 óránál hosszabb, illetve melegben történő futás alatt, hanem izotóniás italt, ugyanis ezek tartalmazzák megfelelő arányban a szükséges elektrolitokat és sót, amelyek a szervezet számára szükségesek.

Minden futás előtt fontos a bemelegítés, ezzel előkészíted a szervezeted a nagyobb terhelésre. A végén a levezetés is elengedhetetlen, ami által a regenerációs folyamatokat lehet felgyorsítani.

Az egészséged szempontjából a legfontosabb dolog: fájdalom esetén ne fuss!