Hogyan gletteljünk?

A gletteléssel a falon lévő kis egyenetlenségeket, repedéseket, hibákat tüntetjük el úgy, hogy először lefóliázzuk a padlófelületet, meg a bútorokat, majd a falon található repedéseket finoman megvéssük a spaklival.

Te is glettelni szeretnél, de nem tudod, hogy hogyan gletteljünk és mire kell odafigyelni? Akkor ez a két videó nagy segítségedre lesz ebben.

Glettelés és hálózás

A glettelést akkor végezzük, ha a falon kisebb egyenetlenségek, repedések, hibák vannak és ezeket szeretnénk kitölteni, kiegyenlíteni, kisimítani. Ugyanis sokkal szebb és tartósabb lesz a festés a falon, ha ezt elvégezzük előtte.

Glettelés előtt érdemes lefóliázni a járófelületet, illetve a bútorokat, ezzel is megkönnyítve a dolgodat, hiszen kevesebbet kell takarítani a glettelés befejezése után.

A falon található repedéseket érdemes finoman megvésni a spaklival, hogy minél több anyagot bele tudjunk vinni a felületbe.

Az első videóban a glettelés mellett a hálózásról is kapunk némi információt. Mégpedig arról, hogy hogyan kell felhelyezni, belehelyezni a glettanyagba a hálót, mire kell odafigyelni mindezek során.

Glettelés meszes vakolaton

A második videóban hogyan gletteljünk meszes vakolaton technikát mutat be a szobafestő, mely előtt alaposan csiszolni kell a falfelületet. Továbbá megtudhatod a videóból azt is, hogy bizonyos típusú falak esetén milyen glettanyagra van szükség. Fontos azzal is tisztában lennünk, hogy kültéri vagy beltéri az adott glettanyag, hiszen mindkét típusú létezik a boltok polcain.

Általában négyzetméterenként 1 kg glettanyagot használunk 1 mm besimítási vastagság esetén. A keverési arányokat a csomagoláson minden esetben megtaláljuk. Ami nagyon fontos, hogy mindig a vízbe tesszük a glettanyagot és nem fordítva, különben elcsomósodik.

Miután végeztünk a gletteléssel egy mélyalapozást is érdemes végezni, ezt is láthatod a videóban. Természetesen miután megszáradt a glettanyag a falon, újra csiszolni kell a felületet, annak érdekében, hogy valóban sima legyen.