Hogyan készül a gumicukor?

A gumicukorgyárban először elkészítik a zselatinos gumicukor alapmasszát, amit szűrés után egy szivattyú segít átemelni az öntőgép tartályába. A tartályban keverik hozzá a színezéket, citromsavas oldatot, aromákat is, majd kiöntik a formákba és megvárják, amíg kiszárad. A végén viasszal vonják be és ellenőrzik, majd csomagolják.

Szinte nincs olyan ember, aki ne szeretné a gumicukrot. Sokan kíváncsiak, hogy mégis hogyan készül el ez a finomság. Most Te is betekintést nyerhetsz ezzel a videóval a Haribo gyártási folyamatába.

A Goldbären 15 Európai gyárának egyike Veszprém megyében, Nemesvámosban található. A videóban ennek a gyárnak a belső terébe kapunk betekintést, láthatjuk az egész gyártási folyamatot.

Sokan azt gondolják, hogy a gumicukor zselés állagát valami nagyon egészségtelen dolog hozzáadásával készítik el. De ez nem igaz, ugyanis a zselatin hozzáadásával történik ennek a gumis állagnak az elérése, melyet számtalanszor használunk mi is otthon a konyhában.

Miután a gyárban az alapmasszát elkészítették, szivattyú segítségével egy csőrendszeren keresztül felnyomják az öntőgép melletti gyűjtőtartályba. Mielőtt a formaöntő gép tartályába öntenék a masszát, egy szűrő segítségével átszűrik. Az öntőtartályban keverik a masszához a színanyagokat, a citromsavoldatot és az aromákat is. Az ízesítés és a színezés 100 %-ban természetes gyümölcskoncentrátumokkal és aromákkal történik.

A formákat kukoricakeményítővel bélelik ki, ezekbe kerül bele a forró massza. A kukoricakeményítőre tulajdonképpen amiatt van szükség, hogy kiszívja a gumicukrokból a nedvességet. Miután pár napot pihentek ezeken a puderes tálcákon a gumicukrok, bekerülnek a következő gépbe, ahol egy viaszbevonatot kapnak, melyek a természetes fényét adja a termékeknek, illetve még a színét is kiemeli. Ez a viasz tulajdonképpen az, ami a lépes mézben is megtalálható.

Mielőtt csomagolnák a termékeket minőségellenőrzés is történik, mégpedig spektrofotometriás színellenőrzést végeznek. Ezt követően engedélyezi a labor a termékek felhasználását.