Hogyan készül a méz?

A méz a méhek igen szorgos munkájának az eredménye. Az akác az első számú mézforrás Magyarországon, az éves termelés felét adja. Az akác virágzása május elején indul meg. A méhek a nektárt szippantják ki a virágból, ebből készítenek a saját anyagaik hozzáadásával, illetve dehidratálással mézet a kaptárban. A méhek egy akácvirágból körülbelül tízszer annyi nektárt képesek összegyűjteni, mint más virágból. 1 erős méhcsalád (ez körülbelül 60-70 ezer méhet jelent) egy akácvirágzás alatt (mely körülbelül 7-10 nap) akár 30 kilogramm mézet is tud gyűjteni. Egy 850 grammos üveg mézhez nagyjából 1500-2000 méhre van szükség.

A videóból megismerhetjük a kaptárt is. A kaptár belsejében található egy úgynevezett műlép, melyet a méhektől elvett viaszból nyomtatnak ki. Azért szükséges ez a műlép, hogy a keretbe építsék bele a lépet a méhek, majd ezután ebbe teszik bele a mézet.

A méhpempő nagyértékű táplálék a piacokon, ugyanis még a méznél is több enzimet és aminosavat tartalmaz.

A méhektől elvett mézzel tulajdonképpen két dolog történhet: vagy lépes mézként értékesítik, vagy megy a pergetőbe. Laborban megvizsgálják a mézet és ha mindent rendben találnak, akkor bekerül a gyártásba.

Te is kíváncsi vagy arra, hogyan készül a méz? Akkor ebből a videóból megtudhatod.