Hogyan látnak az állatok?

Minden élőlény, még az állatok látása is különböző, mivel az evolúció során a szemeink alkalmazkodtak az életviszonyainkhoz.

A videóban a legizgalmasabb látásokat ismerheted meg: a sas, a bagoly, a kígyó, a cápa, a ló, a béka, a légy, a sáskarák látását.

Onnan tudhatjuk, hogy milyen egy állatnak a látása, ha megnézzük a szem anatómiáját, illetve mikroszkóp alatt is megvizsgáljuk. Erről is kapsz néhány információt, hogy megérthesd, hogy milyen a szemfelépítésük bizonyos állatoknak. Illetve azt is, hogy mi határozza meg, hogy sötétben vagy inkább világosban lát jobban az adott állat. Érdekesség, hogy például a hüllőknek hőlátásuk van (az infravörös sugárzást is látják), azaz koromsötétben is látják a mozgó prédát. Az sem mindegy, hogy a szemei hogyan helyezkednek el az adott állatnak, ugyanis ez határozza meg, hogy ragadozóról vagy prédaállatról beszélünk.

Az egyik legösszetettebb, legfejlettebb szemű állatnak a látásáról is információt kaphatsz, mégpedig a sáskarák látásáról. Ő olyan fényeket is lát, amiket mi el sem tudunk képzelni.

Elképesztő, hogy mennyire különbözően látja az ember és egyes állatok a világot.