Hogyan elemezzünk novellát?

A középszintű érettségin előfordulhat novella elemzési feladat is, amely sokszor nehézséget okozhat a diákok számára. Ebben a videóban Dr. Grüll Tibor, magyar nyelv és irodalom tanár elmagyarázza a novellaelemzés lényegét. Ehhez Mikszáth Kálmán – A fekete folt című novellát választotta példaként. Támpontokat ad ahhoz, hogyan kell novellát elemezni, mire kell odafigyelni. Szó esik arról is, hogy mi is a novella tulajdonképpen és milyen a szerkezete, hiszen ezek ismerete is fontos ahhoz, hogy egy novellaelemzést jól meg tudj csinálni.

  1. Az első és legfontosabb lépés a novella elemzés esetén, hogy a bevezető kérdést el kell olvasni és értelmezni kell még a mű elolvasása előtt. A kulcsszavakat érdemes kiemelni, mert abból látszik hogy mi az, amire mindenképp ki kell térni a novella elemzés fogalmazása során.

  1. Ezután el kell olvasni a novellát, és ott is ki kell emelni azokat a szavakat, szövegrészeket, amelyek fontosak a feladatleírás alapján, tehát mondanivaló rakható bele a fogalmazás írása közben.

  1. A feladat szempontjai mellett ügyelni kell arra is, hogy 150 perc (2,5 óra) áll rendelkezésre, így piszkozat készítése esetén, elég időt (min. 20 percet) kell hagyni arra, hogy a tisztázatba (a feladatlapra) is át lehessen másolni az egész novella elemzést. A videóban szó van arról is, hogy az elemzés terjedelmi követelményeire is oda kell figyelni (hány szavas legyen, stb…).

A novella elemzés fogalmazása során 5 szerkezeti egységet kell figyelembe venni:

  • bevezetés
  • bonyodalom
  • kibontakozás
  • tetőpont
  • megoldás

A videóban szó van mind az 5 szerkezeti egységről.