Hogyan tanuljak gyorsan?

Akár középiskolás, akár gimnazista, vagy esetleg egyetemista vagy, biztosan veled is előfordult már, hogy az utolsó percekre hagytad a tanulást. Ráadásul nagyon nagy anyagmennyiségeket. És úgy érezted, hogy lehetetlenség megtanulni.

Nos, az a helyzet, hogy valóban nem a legjobb módszer, ha az ember utolsó napokra hagy minden anyagot az adott vizsgával kapcsolatban. Fontos, hogy tervezd meg jó előre, hogy mikor, mennyit és éppen mit fogsz megtanulni. A legjobb, ha szokássá alakítod a tanulást, mégpedig azáltal, hogy minden nap leülsz tanulni, függetlenül attól, hogy témazáró dolgozat/vizsga van-e. A mindennapos tanulásnak az a legnagyobb előnye, hogy sokkal hatékonyabb lesz a tanulás. Lesz időd ismételni is, illetve hozzászokik az agyad is a napi 1-2 órás tanuláshoz, így ha kihagyod, igényelni fogja.

A videóban jónéhány ötletet hallhatsz azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj tanulás közben vagy éppen mire ne (a zavaró tényezőket ki kell zárni).

Az egyik igen ismert tanulási lehetőségről, a Pomodoro-módszerről is kapsz információt a videóból.

Sokan vizuális típusúak, így érdemes az adott anyagból úgynevezett elmetérképet készíteni, melyet lerajzolhatsz, leírhatsz. Vagy esetleg az adott tananyagrészt érdemes valamivel összekötni, amiről könnyen eszedbe jut. Ez is egy nagyon jó tanulási módszer szokott lenni.

Nézd meg ezt a videót Te is és ültesd át a hallottakat a gyakorlatba és tedd hatékonyabbá a tanulásod!